maandag 1 augustus 2011

warme ovenschotel met Zuiderse groenten

Omdat het vorige week niet zo warm was, wou ik wat gezelligheid en warmte creëren door een lekkere ovenschotel te maken. Maar omdat het zomer is, gebruikte ik enkele zuiderse groenten zoals een aubergine en een courgette.
Hieronder kan je het recept van deze romige ovenschotel vinden.

Groetjes!
x

Recept voor ovenschotel met courgette, Aubergine en aardappelen:

ovenschotel "in progress" (hier zie je de laag courgettes)


wat heb je nodig?
- vuurvaste ovenschaal
- room (een pakje van 2 - 3dl is voldoende)
- sjalotje of ui
- 1 aubergine
- 1 courgette
- voldoende aardappelen (rond de 8, maar dat hangt ook af van de grootte van je aardappelen)
- kruiden als peper, zout, gedroogde look (maar je kan ook verse gebruiken), cayennepeper, nootmuskaat
- kruidenboter (of de gezondere variant: philadelphia kaas)
- gruyèrekaas om te gratineren

eerst moeten al de groenten gewassen en gesneden worden. Dit was een taakje voor m'n vriend omdat hij véél beter groenten in fijne schijfjes kan snijden dan ik. De aardappelen moeten in fijne schijfjes gesneden worden net zoals bij gratin dauphinois, voordat je ze in schijfjes snijd kook je ze even, zodat ze niet helemaal rauw meer zijn. Ook de aubergines en de courgette worden in zo'n fijne schijfjes gesneden (de courgette heb ik ook eerst geschild zodat ze zachter zou zijn in de schotel).

daarna bak je de courgettes even voor in wat olie in de pan en doe je hetzelfde met de aubergine. zodat deze al zachter zijn. Ook de aardappelen laat je al even koken. Zo moet alles minder lang in de oven.
ondertussen maak je de "roomsaus" door eerst sjalotjes te stoven en er dan de room bij te voegen. Daarna laat je de saus op een laag vuurtje warm worden en voeg je de kruiden (naar smaak) toe zoals wat peper/cayennepeper, look en wat kruidenboter/kruidenkaas.

nu komt het makkelijke werk:

ovenschotel in oven, lekker pruttelen en daarna gratineren
je neemt je ovenschaal en begint laagjes te leggen. Eerst nam ik een lepel room die ik op de bodem uitstreek. Daarop schik je de aardappelen en doe je al een beetje gemalen gruyèrekaas. Daarop volgt een laag courgette, daarop weer wat room en daarop weer een laag aardappelen. Op de aardappelen leg je kleine/dunne schijfjes kruidenboter die je wat gelijk schikt. Samen met wat gemalen kaas, daarop een laag aubergines en weer een laag aardappelen. Dat was de laatste laag dus de rest van de room doe je op die laag. Nu moet je enkel nog gemalen kaas strooien die erna kan gratineren in de oven.

Nu kan de ovenschotel de oven in, het kan wel even duren voor alles gaar/zacht is. Begin met een halfuur op 180°. Daarna is het best om even te kijken, met je vork erin te prikken, te proeven.. om zo te weten of je ovenschotel klaar is.

ps: restjes van ovenschotels kan je altijd nog bewaren in de koelkast voor de volgende dag, net zoals bij lasagna, pommes dauphinois, ... komen de smaken nog beter tot zijn recht de volgende dag als je het heropwarmt.

Smakelijk!Geen opmerkingen:

Een reactie posten