vrijdag 2 september 2011

Cupcakes en co

CUPCAKES:Op een luie vakantiemiddag enkele dagen geleden zijn m'n zus en ik aan het bakken geslagen. We hielden het simpel, want we zijn allesbehalve patissiers, maar het werd best wel lekker!
Onze cupcakes waren zo mooi geel door de verse eitjes uit de tuin en het vanillepoeder die we gebruikten. Ze waren echt jummie!
sommige cakejes hebben we versierd met rolfondant, marsepein, zelfgemaakt glazuur in verschillende kleurtjes, chocolade -en suikerfantasie, eetbare confetti, hagelslag, confituur, ...
We maakten ze voor de verjaardag van een vriendin van m'n zus, dat is eens wat origineler dan een kaartje toch :)
De cupcakes zagen er supervrolijk uit, met confetti voor de jarige, polkadots, ...
Het was wel de eerste keer dat ik zoiets deed, maar ze vielen best mee, we hebben wat geïmproviseerd en het hoefde nu ook weer niet zo professioneel te lijken. Het was echt wel leuk en het voelde weer een beetje als in m'n kindertijd, wanneer ik graag knutselde en met klei en plasticine (playdoh) speelde.

RECEPT:
Natuurlijk hoef je de cakejes niet te versieren want ze zijn net zo lekker puur natuur. Maar de versieringen zijn wel leuk voor een verjaardag of als je je op zo'n vakantiemiddag een beetje verveeld, dan ben je meteen voor een paar uurtjes zoet :)

Dus hier volgt het recept voor die overheerlijke vanillecake (je kan ze in kleurrijke bakvormpjes/papiertjes doen of ook één grote cake maken), maar als je voor kleintjes gaat dan heb je met dit recept zo'n 18 cakejes:

- 2 eieren (grote)
- 1 eetlepel melk
- vanillepoeder (een theelepel of wat meer naar eigen smaak :))
- 110 gram zachte boter (wij staken ze eventjes in de microgolf zodat de boter heel wat zachter werd)
- 1 theelepel gistpoeder
- 110 gram fijne kristalsuiker
- 110 gram zelfrijzend bakmeel

verwarm de oven voor op 180 graden en neem een kom waar je alles in kan mengen. Weeg de boter en verwarm ze héél eventjes in de microgolf als ze nog niet zacht genoeg is. Daarna meng je bij de boter de suiker, de eieren, het vanillepoeder, het meel, het gistpoeder en de lepel melk. Tussendoor moet je goed blijven roeren zodat je een glad beslag krijgt. Alles moet heel goed gemengd zijn. Als je klaar bent en je beslag glijd goed van je lepel dan is je deeg ook goed. daarna kan je het beslag in de cakepapiertjes doen met twee lepels (dat is het handigst).

Daarna moeten de cakejes 10 à 15 minuten in de oven op 150 graden. Als ze mooi gerezen zijn en goudbruin zijn ze klaar :)

Ik eet supergraag cakejes als ze nog warm zijn, maar je kan ze ook nog een paar dagen bewaren in een koekjestrommel of doosje zonder dat ze droog worden.


(bron: boek Cupcakes, Janet Smith, 2008, uitgeverij Marabout, Paris)
(foto's: uit eigen keuken :))Geen opmerkingen:

Een reactie posten